Twoje ciało potrzebuje czasu na regenerację po treningu, niezależnie od tego, czy jest to trening siłowy, czy wytrzymałościowy. Czasami nasze parcie na trening i kształtowanie sylwetki jest tak duże, że całkowicie zapominamy o czymś takim jak odpoczynek. A to błąd. Podsumowanie Niezależnie od tego, czy jesteś mężczyzną, czy kobietą, Twoje [...]
Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]
Kto powiedział, że poranki muszą być trudne? I kto powiedział, że każdy poranek musi się zacząć od litrów kawy, by jako tako zacząć funkcjonować? Szukasz alternatywy dla czarnego napoju, który ma równie dużą moc? Takiego, co Cię pobudzi i rozkręci umysł do pracy? Popijanie tej pachnącej herbaty (także w ramach aromaterapii) może potencjalnie [...]
Każdy, kto trenuje już od pewnego czasu na siłowni, interesuje się tematyką diety czy fitness doskonale wie, że aby budować mięśnie, konieczna jest odpowiednia podaż białka, bodziec w postaci treningu, dobrze zbilansowana dieta oraz odpowiednia regeneracja. Niestety wraz z dodatnim bilansem kalorycznym, koniecznym do budowania mięśni, przybywa nam [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
W kontekście dietetycznym tytuł brzmi prowokacyjnie. Od kilku bowiem lat możemy zaobserwować coraz większe zaostrzenie konfliktów dwóch podejść żywieniowych. Z jednej strony mamy klasyczny sposób odżywiania uwzględniający to, że nasz układ trawienny jest dłuższy, niż zwierząt odżywiających się wyłącznie mięsem, ale jednocześnie nie jest tak długi, [...]
Przez kilka dekad kreatyna stosowana była głównie do celów sportowych. Większość wieloletnich użytkowników prawdopodobnie nie zdawała sobie sprawy z tego, że związek ten nie wpływa wyłącznie na mięśnie. W ostatnich latach udowodniono bowiem, że za znoszącym zmęczenie działaniem kreatyny nie stoi wyłącznie jej udział w procesach energetycznych w [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Po przekroczeniu umownej granicy dojrzewania fizjologicznego komórki tkanek i narządów zaczynają (bardziej lub mniej dynamicznie) ulegać procesom starzenia. W zależności od stylu życia i pewnych uwarunkowań genetycznych procesy te mogą przebiegać w sposób niemal niezauważalny lub wręcz utrudniający życie. Źródła: García-Coronado JM, [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Kiedyś istniała tendencja podkreślania szkodliwości tłuszczów, a promowania węglowodanów. Te ostatnie miały być zdrową alternatywą. Do dzisiaj nieco starsze wydania książek zawierają wskazówki, by ograniczać podaż tłuszczów (szczególnie nasyconych) i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
W świecie żywienia często dochodzi do debat pomiędzy mięsożercami i wegetarianami. Szczególnie w kwestii tego, który system żywienia jest zdrowszy, lepszy dla nas i środowiska, jedni próbują przekonać drugich. Gdzie tkwią wątpliwości? Niektórzy wybierają dietę roślinną ze względów zdrowotnych, podczas gdy inni z powodów bardziej etycznych. [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Makaron uchodzi za pokarm, który wybitnie nie służy naszej sylwetce. W czasie redukcji bardzo często zaleca się zrezygnowanie z makaronów w diecie. Tymczasem badania pokazują, że włączenie makaronu do diety nie tylko nie sprawi, że nie utyjemy, ale również może pomóc nam nieco stracić na wadze. Tuczący makaron Makaron zyskał miano tuczącego [...]
Z pewnością każdy z nas przeżył taki dzień, że w pewnym momencie przyszła ochota na jakąś przekąskę. Drugie śniadanie zjedzone, do obiadu jeszcze trochę czasu, no ale pojawił się mały głód i dobrze byłoby coś wrzucić na "ruszt". Automat z przekąskami zdaje się wołać Twoje imię? Piekarnia ze świeżymi drożdżówkami rozsiewa zapach, które nęci Twoje [...]
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba autoimmunologiczna charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym stawów, często wywołującym obrzęki. Najbardziej dotknięte są stawy dłoni, nadgarstków i stóp. Choroba ta może prowadzić do bólu, sztywności i deformacji stawów, a także do powikłań takich jak bezsenność, lęk i depresja. [...]
Większość tradycyjnych diet, zarówno tych obecnych na naszych stołach, jak i promowanych przez dietetyków, opiera się na węglowodanach jako głównym źródle energii. Stanowią one od 45% do 65% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co jest szczególnie praktykowane u osób aktywnych fizycznie, trenujących wytrzymałościowo. Na zakończenie Nie [...]